Bagaimana hendak buat fungsi "Read More " di blog?

Salam. Ada seorang kawan bertanya kepada saya. Bagaimana nak buat fungsi "Read More" seperti di blog ini. Memang saya akui fungsi ini memberi kelebihan kepada keindahan sesuatu blog. Malah fungsi ini juga dapat menjimatkan ruangan dimuka hadapan blog anda. Jadi disini saya tunjukkan cara mudah untuk membuat fungsi tersebut. Semoga dengan tips ini dapat memberi manafaat kepada anda semua. Ramai yang telah menggunakan tip ini.. Kini giliran anda pula...

Sila ikuti langkah-langkah dibawah.
Mula-mula masuk bahagian Dashboard > "Layout" > "Edit Html" blog anda. Cari perkataan "Download Full Template" Klik untuk download template dan save kan kat desktop anda.



Buka file template tadi menggunakan wordpad, notepad atau software yang berkaitan.
Saya cadangkan anda gunakan software "Cooktop". Download Cooktop disini. Bagi yang dah biasa cukuplah sekadar menggunakan wordpad atau notepad.

Gunakan fungsi butang "Ctrl -F" di keyboard untuk cari code dibawah.

dan pastekan code dibawah diatas baris code tadi.


Maka akan ianya jadi seperti dibawah



selepas itu anda pastekan code dibawah selepas code post body tadi.


Maka anda telah masukkan 2 code baru sebelum dan selepas code

Ianya akan kelihatan seperti ini


Ok. anda sudah siap edit templete anda. Save dan uploadkan template anda.

Seterusnya untuk memudahkan anda.. Sila format post template anda. Masuk Dashboard anda
>"Settings” > “Formatting” dan cari ruangan "Post Template" dan pastekan code ini

Maka ianya akan jadi macam ni..



Tekan butang " Save Setting " untuk selesaikan..

Setelah siap cuba anda buat satu posting baru.. gambaran seperti dibawah akan kelihatan..


-Selesai-

P/s: Harap maaf blog saya ada masalah dengan blockqoute. Jadi download text code dibawah.

ada pertanyaan tingggalkan diruangan komen.

0 comments:

Post a Comment